Rådgivning om udstykning
Udstykning og skel – alt fra veje til vindmølleparker
Privat praktiserende landinspektører med beskikkelse fra staten er de eneste, som kan foretage matrikulære arbejder i Danmark. Matrikulære arbejder dækker over skelfastlæggelse, udstykning af nye ejendomme, arealoverførelse mellem ejendomme, sammenlægning af ejendomme og skelforretninger. Det vil sige, at LandSyd kan hjælpe dig med alle former for ændringer af din faste ejendom, om du sælger et stykke havejord til naboen eller udstykker 30 nye parcelhusegrunde.
LandSyds historie kan føres helt tilbage til 1880’erne, og vi har lige siden arbejdet som privat praktiserende landinspektører for alle former for kunder og med alle former for opgaver. Du får derfor en adgang til en enorm erfaring og lokalkendskab ved at vælge LandSyd. Herunder kan du læse mere om et udsnit af de mest almindelige typer opgaver vi udfører inden for det matrikulære område
Skelretablering
Er du i tvivl om skellets placering, og kan du eksempelvis ikke finde skelpælene, udfører LandSyd I/S skelfastlæggelse ud fra de oprindelige mål og forholdene på stedet. I kraft af vores arkiv, der rækker mere end 100 år tilbage, kan vi hurtigt finde frem til skellets rette placering og afmærke det med nye skelpæle.
Arealoverførsel
Derudover kræver det accept fra begge grundejere samt overholdelse af en række love med videre, hvilket landinspektøren i forbindelse med sagsudarbejdelsen påser. Arealoverførsel kræver også, at landinspektøren forholder sig til de tinglyste forhold som servitutter og panteforhold. Læs mere om arealoverførsel her
Sammenlægning
Udstykning af grund
Det kan desuden være nødvendigt at udstykke, hvis man ønsker at lave en aftale med en længere løbetid end 30 år. Ved udstykning af grund, er der typisk tale om udstykninger af parcel- og sommerhusgrunde, erhvervsarealer og frastykning af landbrugsbygninger og jorder. Det er vigtigt at være opmærksom på at bestemmelserne i tinglyste servitutter på ejendommen kan have indflydelse på mulighederne for hvordan en ejendom kan udstykkes.
Med stigende grund- og huspriser kan der ofte være en økonomisk gevinst at udstykke en grund fra din ejendomsparcel. Ved at udstykke din ejendom falder værdien af ejendommen og dermed beskatningen af denne. Hos LandSyd kan vi give dig den korrekte rådgivning, og hjælpe din med at udføre opgaven
Ejendomsberigtigelse
Hvis der ikke kan opnås enighed om den nye grænse, kan det i nogle tilfælde blive nødvendigt med en skelforretning.
Skelforretning
Hvis ikke parterne kan forliges om hvor skellet går mellem to grunde, bliver der afsagt en kendelse, som kan ankes til byretten. LandSyd har stor erfaring i skelforretninger og rådgiver gerne om mulighederne.
Hævd
Hævd er et meget omdiskuteret begreb, og de fleste danske grundejere er bekendt med bestemmelsernes hovedtræk, uden på noget tidspunkt at have været involveret i en hævdssag.
Vurderinger af om der kan være vundet ejendomshævd er en hverdagssituation for landinspektøren, da det har betydning for enhver skelfastlæggelse.
De gældende hævdsregler findes i Danske lov fra 1683, og loven har bestået uændret i mere end 300 år, men kan dateres endnu længere tilbage. Der findes således hævdsbestemmelser i Jyske Lov fra 1241, der på nogle områder har samme hovedtræk i kravene til at vinde hævd.
Hævdsreglerne i Danske Lov 5-5-1 siger således at ” »Hvis Gods og Ejendom nogen haver haft i Haand og Hævd i tyve Aar Ulast og Ukært til Tinge, det beholder Hand, uden anden Adkomst at fremvise, angerløst og Uafvundet, med mindre det bevisis, at Hand hafde det, enten til Pant, eller i Forlæning, eller i Forsvar«”
Der er herved 5 forskellige forudsætninger, der skal være opfyldt i alle hævdssager.
- Der skal være rådet oven anden mand ejendom,
- Der skal have været rådet uden eller mod aftale,
- Der skal have været rådet i min. 20 år,
- Der skal have været rådet kontinuerligt i hele perioden og
- Der skal ikke have været hævdsafbrydelse gennem dom/kendelse.
De fem punkter der alle skal være opfyldte betyder, at hvis du igennem mere end 20 år har brugt en del af naboen grund, uden at dig og naboen har haft en aftale om det, så kan du have vundet hævd på arealet.
For at få afklaret om der er tale om hævd, skal du kontakte landinspektøren og bede om en undersøgelse af forholdet. Landinspektøren vil foretage en undersøgelse af forholdene på stedet, opmåling af det matrikulære skel (grænsen da grunden blev udstykket) og ejendomsgrænsen (den fysiske grænse i marken), tale med naboen og gennemgå forskelligt materiale, for at fastslå, om alle betingelserne for hævd er opfyldt.
Landinspektøren vil udover ovenstående også tage udgangspunkt i tinglysningslovens bestemmelser om godtroende erhververe og deres mulighed for at fortrænge hævd, i forhold til tinglysningslovens bestemmelser.
Kontakt os gerne for en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig.