Fikspunktsetablering - hjælp til afsætning
Fikspunkter etableres for eksempel på terræn, veje, gulve, vægge med videre. Fælles for fikspunkterne er, at de er tilgængelige for den videre lokale afsætning. Fikspunkter kan etableres i både 1D, 2D og 3D og kan udføres på forskellig vis afhængig af opgaven. Metoden til fikspunktsetablering vælges ud fra nøjagtighedskravet til de enkelte opgaver og udføres types med nivellerinstrument, totalstation og GPS.
Fikspunkter i terrænet
Som landmåler benytter man forskellige fikspunkter, når man skal beregne koordinater til f.eks. veje og bygninger samt andre terrænobjekter. Et fikspunkt er et afmærket punkt i terrænet med kendte koordinater som gør det muligt at fremstille præcise kort, der kan kobles sammen med et eksisterende kort i samme koordinatsystem. Her i Danmark kender vi to kategorier af fikspunkter. De kaldes henholdsvis GI-punkter og MV-punkter.
GI-punkter (Geodætisk Institut)
Der er mere end 22.000 registrerede fikspunkter i kategorien GI-punkter. Disse punkter er etableret og udgøre en del af den officielle fikspunktsdatabase, der vedligeholdes af Styrelsen For Dataforsyning og Effektivisering. Mange af fikspunkterne er placeret på fredede steder, som f.eks. gravhøje og bavnehøje. Af den grund mener man, at langt de fleste punkter stadig eksistere den dag i dag. Mange af fikspunkterne kan være afmærket som postamenter, universalkalotter eller fikspunktblokke. Man kan også se fikspunkter placeret på f.eks. kirker, store antenner eller skorstene.
MV-punkter (Matrikelvæsen)
Inden GPS’en blev anvendt i målearbejdet etablerede landinspektører gerne MV-punkter. MV-punkter blev anvendt til at knytte skelmålinger til et landsdækkende koordinatsystem. I forhold til GI-punkter findes der rigtig mange MV-punkter. I fikspunktregisteret er der registreret mere end 330.000 MV-punkter. Fikspunkterne er ofte etableret i vejrabatter og på fortov. Af samme årsag er mange af MV-punkterne gået tabt når nye veje, gader og fortov renoveres. Afmærkningen af disse fikspunkter sker blandt andet som en MV-blok eller et MV-søm.
Etablering af hovedpunkter
Da der kan være mange hundrede meter imellem etablerede fikspunkter, eller fordi fikspunktsetableringen er uhensigtsmæssigt placeret, er der ofte behov for at der etableres nye punkter i forbindelse med en måleopgave. Disse punkter kaldes for hovedpunkter og afmærkes kraftige vejsøm eller jernrør.